Toksisesta stressistä kohti myötätuntoa ja resilienssiä

Monelle toksisen stressin oireista kärsivälle käy niin, että unohdamme mitä itsellemme tai suvuillemme on tapahtunut. Kehoruumiimme kuitenkin muistaa. Oireilemme, mutta käyttäytymistämme pidetään persoonallisuutemme puutteina.

Kun samat trauman oireiluun liittyvät selviytymisstrategiat sisäistetään yhteisöissä laaja-alaisesti, ja ne siirtyvät sukupolvelta toiselle, alkavat käyttäytymismallit normalisoitua vähitellen kulttuuriksi. Ne syöpyvät esimerkiksi yhteiskunnallisten instituutioiden käytäntöihin. Terapeutit kutsuvat tätä trauman retentioksi.

Mikä parasta, lisääntyvän itsetuntemuksen ja kehollisten itsesäätelytaitojen vahvistuessa, voimme katkaista ylisukupolvisia taakkasiirtymiä. Näin meidän on mahdollista ravita ylisukupolvisen resilienssin, viisauden ja myötätunnon vahvistumista. Kulttuurimuutos, jossa uskallamme ottaa kantaa esimerkiksi ilmastomuutokseen, syrjintään ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin, edellyttää kansalaisaktivismia.

Hiljaiset sivustakatsojat eivät muuta maailmaa myönteiseen suuntaan, eivätkä myöskään he, jotka toimivat epävakaista hermostollisista tiloista käsin. Kun huomaat selviytymisvasteittesi aktivoituvan ajaessasi yhteisöllisiä yhteisiä asioita, poistu rauhoittamaan itsesi. Epätäydellisyytemme on inhimillistä. Jotta voit edistää asiaasi eettisesti ja viisaasti, on sinulla kuitenkin oltava yhteys aivojen ohjauskeskukseen, kuorikerrokseen. Tällä hetkellä näemme  itäisessä naapurissamme harvinaisen selkeästi, mitä tapahtuu, kun trauma ohjaa kulttuuria.

#traumainformoitutyöote #myötätunto #resilienssi #visaus #traumainformoitu

Lähteet

Menakem, R. (2017). My Grandmother’s Hands. Racialized trauma and the pathway to mending our hearts and bodies. Penquin Books Ltd.

Kirjoittaja

Kati Sarvela on traumainformoidun lähestymistavan suomalainen pioneeri ja aktivisti. Hän on myös hammaslääkäri, tietokirjailija, terapeutti ja kouluttaja. Kati on erikoistunut traumatietoisuuden kehittämiseen erityisesti ihmisläheisen työn toimialoilla. Saat Katiin yhteyden sähköpostitse iloajatoivoa@gmail.com

Tutustu myös Iloa ja toivoa verkkosivustoon.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

  • point 1
  • point 2

bold-italic

Blogi ja videot

Traumatisoituminen on monitasoinen systeeminen ilmiö

Olen pohtinut tässä kuvassa trauman syvää ja laajaa olemusta sen monilla eri tasoilla. Haavoittuvuustekijät vaikuttavat kaikilla yhteiskunnallisilla tasoilla systeemises

Lue lisää
Luovia ajatuksia hulluudesta

Sandra Bloomin mukaan taiteellisen eliitin luova ilmaisu on selvästi yliarvostettua ja tavallisten kansalaisten vastaava on rajusti aliarvostettua. Tämä on hänen mukaansa

Lue lisää
Demokratia, resilienssi ja trauma

Viime aikona minua on pohdituttanut demokratian, resilienssin ja trauman välinen suhde. Traumat eivät siis vaikuta vain hyvinvointiin ja oppimiseen, vaan niillä on yhteis

Lue lisää