Traumakoulutus yhteisöllisen toipumisen tukena

KUN käytetään sanaa trauma, haaste on, että helposti jäämme kiinni uhriutumiskieleen. Traumainformoidun lähestymistavan koulutus sisältää aina traumatietoisuuden lisäksi koulutusta resilienssistä, jälkitraumaattisesta oppimisesta, toivosta, myötätunnosta, valtaantumisesta  ja inhimillistä kasvusta.

Itse pidän käsitteestä “traumainformoitu positiivinen pedagogiikka”, koska tällöin traumakoulutukseen yhdistetään juuri tämä ajatus, mikä tässä tämän päivän sitaatissakin on:

“Trauman suurimpia paradokseja on, että keskellä syvintä kärsimystämme lepää kasvun, muutoksen ja toivon siemenet”.

Traumainformoidussa lähestymistavassa pyritään vaalimaan juuri näitä siemeniä.

En olisi minä ilman omaa traumahistoriaani. En anna suurinta kiitosta toipumisestani, näinkin ”tolkuksi”, viralliselle terveydenhuollolle enkä myöskään itselleni. Sen sijaan kiitään ennen kaikkea itseäni ympäröivää yhteisöäni. Kymmenet ihmiset - kouluttajat, perheeni ja ystäväni - ovat ravinneet inhimillistä kasvuani ja toivoni siemeniä. Toki itsekin olen tehnyt töitä itseni eteen. Kukaan ei selviä haitallisista kokemuksistaan ilman omaa identiteettityötänsä.

Valtaantuminen ja voimantuminen elämän teatterin taitavaksi ohjaajaksi tapahtuu aina muiden ihmisten kautta. Monimutkaisessa informaatiotulvan täyttämässä maailmassa yhteisöjen tuki on yhä tärkeämpää. Me traumatisoidumme vahingollissa yhteisöissä ja toivumme voimaannuttavissa yhteisöissä. Kulttuurisen toipumisen kannalta on välttämätöntä, että mahdollisimman monet kansalaiset toipuvat riittävässä määrin omista traumoistaan, olkoon ne sitten yksittisiä, komplekseja, ylisukupolvisia tai näiden sekoituksia.

Traumatisoituneet ihmiset ruokkivat kollektiivista traumaa ja epävakautta – rakenteellista väkivalta ja  traumalähtöisesti toimivia yhteisöjä ja instituutioita. Traumaselviytyjät puolestaan levittävät ympärilleen hyvinvoinnin kehää.

- Kati -

#traumainformoitutyöote #trauma #hyvinvoinninkehä #vihreathyvat

Lähteet

Iloa ja toivoa sisäinen koulutusmateriaali (2023).

Kirjoittaja

Kati Sarvela on traumainformoidun lähestymistavan suomalainen pioneeri ja aktivisti. Hän on myös hammaslääkäri, tietokirjailija, terapeutti ja kouluttaja. Kati on erikoistunut traumatietoisuuden kehittämiseen erityisesti ihmisläheisen työn toimialoilla. Saat Katiin yhteyden sähköpostitse iloajatoivoa@gmail.com

Tutustu Iloa ja toivoa verkkosivustoon.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

  • point 1
  • point 2

bold-italic

Blogi ja videot

Traumatisoituminen on monitasoinen systeeminen ilmiö

Olen pohtinut tässä kuvassa trauman syvää ja laajaa olemusta sen monilla eri tasoilla. Haavoittuvuustekijät vaikuttavat kaikilla yhteiskunnallisilla tasoilla systeemises

Lue lisää
Luovia ajatuksia hulluudesta

Sandra Bloomin mukaan taiteellisen eliitin luova ilmaisu on selvästi yliarvostettua ja tavallisten kansalaisten vastaava on rajusti aliarvostettua. Tämä on hänen mukaansa

Lue lisää
Demokratia, resilienssi ja trauma

Viime aikona minua on pohdituttanut demokratian, resilienssin ja trauman välinen suhde. Traumat eivät siis vaikuta vain hyvinvointiin ja oppimiseen, vaan niillä on yhteis

Lue lisää