Kanssasäätelyllä hyvinvointia aivoille

TURVALLISUUDEN kokemus ja ravitsevat ihmissuhteet ovat aivoille tervehdyttävää ja korjaavaa superenergiaa. Näemme ympärillämme turvattomien ihmissuhteiden kollektiivisia jälkiä joka päivä arjessamme. Lasten laiminlyönti tai kaltoinkohtelu ruokkivat monia ilmiöitä, esimerkiksi selviytymisvasteina heikkoa tunnereaktioiden hallintaa, riippuvuuksia ja väkivaltaa. Trauma ei ole joku tapahtuma, vaan se on haitallisen stressin tuottamia jälkiä ja automaattisia reaktiomalleja kehossamme. Toksinen stressi heikentää yhteyttä aivojen etulohkon tärkeään tunnetilojen ohjauskeskukseen. Stressihormonit häiritsevät siis tämän tärkeän aivon osan toimintaa, ja kokonaisvaltaisesti viisas ajattelu hankaloituu.

On täysin normaalia, että ihmisluonnon vastaisessa turvattomassa ympäristössä kasvavat lapset eivät aikuisina kykene hallitsemaan tai ymmärtämään tunteitaan ja aistimuksiaan. Nämä lapset eivät ole pääsääntöisesti sairaita, vaan he ovat normaaleja. Heidän lapsen oikeuksiaan on loukattu. Tämä voi toki vähitellen johtaa mielenterveysongelmiin ja kroonisiin sairauksien. Lapsien vanhemmat eivät ole hekään ”pahoja” ihmisiä, vaan yleensä he kärsivät itse ylisukupolvisista historiallista taakoistaan, valitettavan usein tietämättään. Siksi ylisukupolvisten taakkojen tiedostaminen ja katkaisu, ”traumainformointi”, on niin tärkeää.

Traumainformoituna pyrimme rakentamaan kaikkiin sote-yksiköihin, kouluihin ja työpaikkoihin oppimisympäristöjä, jossa vahvistamme kanssasäätelevien vakaiden ihmisten kautta  luottamuspääomaa toinen toisiimme. Luomme luonnollisia turvallisia kasvuympäristöjä ja olosuhteita, joissa voimme hyödyntää aivojen muovautuvia ominaisuuksia. Tämä "turvallinen ympäristö" yhteisölliseen turvapaikkoineen mahdollistavat paitsi kokonaisvaltaista hyvinvointia myös vanhoista kaavamaisista kolonialistisista ajatusmalleista vapautumisen ja uusien tuoreiden näkökulmien oppimisen.

Traumainformoidun työotteen kautta vahvistamme vakautta, myötätuntoa, kansalaisten kehotietoisuutta ja itsetuntemusta. Se ei ole terapiaa vaan positiivista terapeuttista psykoedukaatiota ja kasvatusta sekä yhteisöllisten turvapaikkojen rakentamista.

#traumainformoitu #neuroplastisuus #kanssasäätely


Lähteet

Desautels, L.L. (2023). Intentional neuroplacticity - moving our nervous system and educational system toward Post-Traumatic Growth. Wyatt-MacKanzie Publications, Oregon.

Kirjoittaja

Kati Sarvela on traumainformoidun lähestymistavan suomalainen pioneeri ja aktivisti. Hän on myös hammaslääkäri, tietokirjailija, terapeutti ja kouluttaja. Kati on erikoistunut traumatietoisuuden kehittämiseen erityisesti ihmisläheisen työn toimialoilla. Saat Katiin yhteyden sähköpostitse iloajatoivoa@gmail.com

Tutustu Iloa ja toivoa verkkosivustoon.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

  • point 1
  • point 2

bold-italic

Blogi ja videot

Aivomielen arkeologiaa – Sukellus alkuemootioihin

Tällä kertaa pureudun AivoMielen arkeologiassa nimenomaan primaariseen affektiiviseen järjestelmään eli geneettisesti meihin ihmisiin jo valmiiksi ohjelmoituihin alkuemoo

Lue lisää
Aivomielen arkeologiaa – tunnekehoyhteys

Näihin aikoihin saakka mielenterveyden ammattilaiset ovat luottaneet monenlaisiin teorioihin, joista mikään ei ole eheä tai täysin pätevä. Psykiatria nojaa diagnostisiin

Lue lisää
Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka (TIPP)

Olemme Minna Katajamäen kanssa yhdessä kehittäneet traumainformoidun työotteen mallia (TIPP - traumainformoitu positiivinen pedagogiikka)

Lue lisää