Traumainformoituun lähestymistapaan liittyviä eettisiä periaatteita

Traumainformoitu lähestymistapa on eettisesti kestävä työote. Seuraavassa oma ehdotukseni traumainformoidun työotteen eettisiksi periaatteiksi. Periaatteet syntyivät reflektiona Scott Giacomuccin rakentamille periaatteille kirjassa “Trauma-informed Principles in Group Therapy, Psychodrama, and Organizations - action Methods for Leadership.

1. Suuremman  yhteishyvän palveleminen – henkilökohtaisten eettisten periaatteiden, ammatillisten sääntöjen, organisaation arvojen, vision ja mission sekä traumainformoitujen periaatteiden ohjaamana.

2. Pyrkimys itsesäätelytaitojen, jotta voidaan laajentaa hyvinvoinnin kehää kanssasäätelyllä,  ja näin voidaan vahvistaa kaikkien kehoturvaa eli sisäistettyä kehollista turvallisuuden kokemusta.

3. Pyrkimys vahvistaa ihmisten yhteydenkokemusta ja ennaltaehkäistä kansalaisten yksinäisyyttä ja erityistäytymistä erityisesti kriisien, kaaoksen tai uhan edessä.

4. Kiitollisuuden, valtaantumisen  ja voimaantumisen kokemusten vahvistaminen sekä ihmis- ja luontosuhteiden tärkeyden korostaminen vahingollisesta toksisesta stressistä toipumisessa.

5. Itsen ja muiden tukeminen löytämään yhteys omaan itseen, millä tavoitellaan sitä, että jokainen kykenisi olemaan paras mahdollinen ainutkertainen oma itsensä.

6. Kokonaisvaltaisen systeemiälykkyyden, viisauden  ja arvostelukyvyn osoittaminen matkalla kohden vakaampia, väkivallattomia sekä eri kulttuuristen ryhmien sekä neurokirjon monimuotoisuutta arvostavia yhteisöjä ja instituutioita.

7. Luonnonsuojelunäkökulmien huomioon ottaminen ja sekä sen kiinnittäminen erityisesti ihmisluonnonsuojeluun (ihmisoikeudet ja lasten oikeudet!). Hyvinvoiva ihminen ei tuhoa oman elämänsä kukoistamisen ennakkoedellytyksiä.

8. Oman eksistentiaalisen hyvinvoinnin vahvistaminen; oman haavoittuvuuden tunnistaminen matkalla henkiseen kasvuun, autenttisuuteen  ja myötätuntoon.

9. Aktiivisen, jämäkän myötätunnon vahvistaminen eli tietoista puuttumista väkivaltaan, syrjintään sekä eriarvoistumisilmiöihin yksilön käyttäytymisessä, yhteisössä, instituutioissa ja koko yhteiskunnassa. Hiljaisuus mahdollistaa rikoksia.

Lähteet

Giacomucci, S. (2023). Trauma-informed Principles in Group Therapy, Psychodrama, and Organizations - action Methods for Leadership. Routledge.

Kirjoittaja

Kati Sarvela on traumainformoidun lähestymistavan suomalainen pioneeri ja aktivisti. Hän on myös hammaslääkäri, tietokirjailija, terapeutti ja kouluttaja. Kati on erikoistunut traumatietoisuuden kehittämiseen erityisesti ihmisläheisen työn toimialoilla. Saat Katiin yhteyden sähköpostitse iloajatoivoa@gmail.com

Tutustu Iloa ja toivoa verkkosivustoon.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

  • point 1
  • point 2

bold-italic

Blogi ja videot

Traumainformoitu työote ja ihmisosaajien tiedon syvädemokratisointi

On ammattilaisia, jotka käyttävät ”näyttöön perustuvaa” ja ”näyttöinformoitua” toimintaa synonyymeinä. Tutustuttuani alaan liittyvään kirjallisuuteen ja esimerkiksi video

Kohti traumainformoitua organisaatiokulttuuria – Osa 2. Kehitysvaiheista tarkemmin

Kulttuurimuutokset ihmissysteemeissä ovat aina pitkiä ja hitaita dynaamisia prosesseja, joten muutokselle kannattaa antaa aikaa. Joskus sanotaan, että isot laivat kääntyv

Kohti traumainformoitua organisaatiokulttuuria – Osa 1. Kasvuprosessi ja esikoulu

Kulttuurimuutokset ihmissysteemeissä kuten vaikka työorganisaatioissa ovat pitkiä ja hitaita dynaamisia prosesseja, jotka etenevät systeemisesti inhimillisyyden lainalais